Zaposlenik ode u penziju. Da li je možda vrijeme da počnemo sa uvođenjem robota? No, ne sasvim. A sigurno morate zaposliti robota za vršenje onih stvari u kojima je dobar i dati mu zadatke koji su vama dosadni. Robotizacija je u industrijskom poslovanju već podosta angažirana. Sljedeći korak njenog uvođenja će se pokazati kod poduzetnika.

Budućnost, u kojoj će roboti preuzimati mnogo današnjih radnih mjesta, već je neko vrijeme vruća tema razgovora. Alarmisti su upozoravali da će naša ekonomija s vremenom propasti, kada bude polovica svih radnih mjesta u trenutku nestala. Iako je vjerovatno da će robotizacija utjecati na naš način rada u budućnosti, promjene će doći postepeno i sa određenom profinjenošću. A sa sigurnošću tvrdimo da će utjecati kako na mala, tako i na velika poduzeća.

Ne radi se o tome da će robotizacija početi s tim da će vaš saradnik u petak izgubiti posao, a u ponedjeljak će ga zamijeniti robot. Vjerovatniji je scenarij da će nešto iz vašeg svakodnevnog posla biti preneseno na robota. Govorimo o administrativnom poslu, kao što je, naprimjer, sakupljanje i razvrstavanje velike količine podataka.

 

«Unutar industrijskog sektora već decenijama pratimo promjene u automatizaciji. U današnjim danima nam je, naprimjer, očigledno da ulaznice kupujemo na automatu. Zaista, pametni roboti će u naš život donijeti ogromne promjene. Primjer takve promjene su samovozeći automobili.»

Stefan Fölster, direktor Reforminstituteta

 

«Sve više poduzeća počinje s korištenjem umjetne inteligencije. Kada budete u bližoj budućnosti zvali u veliko poduzeće, vaš poziv će primiti digitalni asistent – on će učiti iz prethodnih razgovora sa strankama,» navodi Stefan Folster, direktor Reforminstituteta i autor knjige «The Robot Revolution». Savjetodavno poduzeće McKinsey je u svom novom izvještaju predvidjelo da će biti robotizirani određeni zadaci unutar profesije i ne profesija kao takva u cijelosti (što je manje-više ista stvar).

Prema riječima Stefana Folstera, posljednjih godina se mišljenje ljudi u vezi sa prihvatanjem automatizacije promijenilo. Takav primjer promjene možemo vidjeti u zdravstvu: »Nekoliko godina unazad predavao sam o automatizaciji u zdravstvu. Mnogi su to kritikovali. Danas u tom istom sektoru imamo robote za obavljanje jednostavnih zadataka: robota za kupanje, robota za samopomoć. Upotreba robota ovdje ne bi vodila prema manjoj socijalnoj interakciji između starijih i njihovih njegovatelja – upravo suprotno.

Možda će proći neko vrijeme prije nego što po vašoj kancelariji prošeta robot. Ali nećete dugo čekati da robotizacija donese promjene u način vašeg poslovanja.