Članci

D&B mjesečni pregled

23 mar 2018

U današnje vrijeme nije lako pratiti sve informacije koje su važne za poslovanje. Pri upravljanju rizikom, osim praćenja poslovnih partnera, važno je i praćenje rizika država u kojima poslujete. U nastavku možete pročitati D&B kratki mjesečni pregled makroekonomskih pokazatelja i tri primjera detaljnijih izvještaja o državnom riziku za Australiju, Irsku, Čile.

D&B izvještaji o državama, 03/2018.
Naš optimizam za globalni rast u 2018. i dalje je snažan te je naša prognoza rasta od 3,2 % najviša od oporavka u 2010. (nakon usporavanja 2008. – 2009.). Procjenjujemo da je realni rast BDP-a u 2017. iznosio 3,1 % i da će ostati na nivou od 3,1 – 3,2 % do 2022., iako je to znatno niže od nivoa na kojoj se nalazio uoči 2008. godine.
Naša globalna prognoza skriva znatne regionalne razlike. Dok se u azijsko-pacifičkoj regiji predviđa postojan rast od 4,6 % godišnje u razdoblju od 2018. do 2019., rast latinoameričkih zemalja bit će u umjerenom oporavku od 2,4 %. Predviđa se rast od 3 – 4 % za druge regije: istočnu Evropu i središnju Aziju, supsaharsku Afriku, Bliski istok i sjevernu Afriku. Uistinu, cijene proizvoda sklonije su proizvođačima nego prije dvije do tri godine, no oporavak za investicije višeg nivoa još su u ranoj fazi. Kao odraz mjera štednje u zemljama izvoznicama nafte, vrijednost zajmova za finansiranje projekata gotovo se prepolovila u Evropi, Bliskom istoku i Africi (regiji EMEA) i iznosi 85 milijardi USD te je pala za 75 % na Bliskom istoku u 2017. prema podacima agencije Thomson Reuters.

Australija: Strana ulaganja vjerojatno će pasti zbog većih ograničenja i kontrola
Pročitajte više

Čile: Predsjedniku Pineri policijske i sigurnosne reforme bit će na prvom mjestu.
Pročitajte više

Irska: Podaci za 2017. upućuju na najsnažniji privredni rast unutar posljednjih 14 godina.
Pročitajte više

Tražite podatke za drugu državu? Pišite nam na breda.jeric@bisnode.com.