Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija u Mostaru 

Mostar

11. 10. je, u organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Vijećnici grada Mostara održan susret bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž. Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede/gospodarstva HNK/Ž i Grada Mostara, kojima daju podršku gospodarstvenicima/privrednicima županije/kantona i grada i istaknu napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.

Skupu su se obratili i ministar gospodarstva/privrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona Žarko Laketić, te gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić.

Damir Sokolović, savjetnik kompanije Bisnode BH predstavio je detaljnije aktivnosti Bisnodea i rezultate poslovanja bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž.

Ovo je bila i prilika da svoje certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu slijedeće kompanije: EDC d.o.o. Mostar; IC ŠTAMPARIJA MOSTAR d.o.o. Mostar; CESAR´S d.o.o. Mostar; DRVOPROMET d.o.o. Tomislavgrad ; VRTLARIJA ŠARIĆ d.o.o.  Livno; DRUMS 3-B Jajce; NICOLAS FRIGO d.o.o. Čitluk; SELECT M d.o.o. Mostar; ELEKTROKONTROL HZ HB d.o.o. Čapljina; FORTUNA TOURS  d.o.o. Mostar; MARKOTA d.o.o. Posušje; ŠUMSKO-GOSPODARSKO DRUŠTVO ŽHZ d.o.o. Posušje; TEHNOZAŠTITA d.o.o. Mostar; ZASA d.o.o Mostar; SCHRACK TECHNIK BH d.o.o. Mostar

Posebno ističemo dvije kompanije koje imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost: LEDO d.o.o. Čitluk i IGMAN d.d. Konjic.

 

 

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom kantonu/ županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 miliona KM dobiti kantona/županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih.

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije županije/kantona, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za kompanije kantona/županije.

 

Bonitetno izvrsni Grada Mostara

Mostar, kao sjedište HNK/Ž ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih kompanije je 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je preko 2 mlrd), 49% dobiti (preko 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47% njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.


BISNODE BH

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.


Kontakt osoba:

DARIJA MARKOVIĆ, Project Coordinator
BISNODE BH
+387 33 215 454
+387 66 370 187
darija.markovic@bisnode.com
Vrazova br. 8, 71000 Sarajevo
bisnode.ba
facebook.com/bisnodebh