Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija u Čitluku

Čitluk

26. 06. 2019. analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji s Općinom Čitluk održao poslovni susret na temu Bonitetna izvrsnost kompanija. Cilj susreta bio je predstavljanje rezultata poslovanja općine Čitluk ali i kompletne Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj Općine Čitluk kao i HNK/Ž.

Nakon predstavljenih uspjeha njihovog poslovanja, predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Dobitnici i gosti uživali su u ugodnom okruženju Herceg etno sela Međugorje, uz izvrsna vina prijatelja susreta, tvrtke Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk.

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je 11 kompanija: iz Čitluka: PRIJEVOZ KRNDELJ d.o.o.; MILES d.o.o.; EUROGAST INTERNATIONAL d.o.o.; NICOLAS FRIGO d.o.o.; MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. i UNION FOODS d.o.o. iz Mostara: FORTUNA TOURS d.o.o., ZALMO d.o.o. i REVIZIJA FIRCON d.o.o.

Posebno ističemo kompanije koje su preuzele Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti: IC ŠTAMPARIJA d.o.o. Mostar, i LEDO d.o.o. Čitluk, jedinu čitlučku tvrtku sa zlatnom bonitetnom izvrsnosti. Ovaj certifikat označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti. Samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, stoga je to izuzetno priznanje.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

BONITETO IZVRSNI U HNŽ/K I ČITLUKU

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 25,7% su izvrsne a one ostvaruju 68,1% prihoda i 63,7% dobiti županije te zapošljavaju 61% ukupno zaposlenih županije.

Općina Čitluk ima 118 bonitetno izvrsnih kompanija, dakle 26,8% od ukupnog broja kompanija i 17,8% ukupnog broja bonitetnih u HNŽ. Ova nepuna trećina od ukupnog broja čitlučkih kompanija kreira preko 84,4% ukupnog prihoda (566 mil. KM) i generira 86,9% izvoza (skoro54 mil. KM) i 92,3% ukupne dobiti (više od 80 mil. KM) gospodarstva općine a zapošljavaju 78% ukupnog broja zaposlenih u općini.

Najveće bonitetno izvrsne kompanije po prihodu u Čitluku su Premier World Sport, Ledo i Union Foods, one su najveće i po imovini i kapitalu a po dobiti Premier World Sport, Premier Sport i Union Foods.

Interesantno je i da je Čitluk 17. po broju bonitetno izvrsnih kompanija i 14. po broju Zlatnih bonitetno izvrsnih kompanija od ukupnog broja od 140 općina/gradova u cijeloj BiH. HNŽ je peti u odnosu na 16 županija i mecoregiona u BiH, sa 661 bonitetno izvrsnom kompanijom.