Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Čapljine

Čapljina

03. 04. 2019. u Čapljini održan je poslovni susret na temu Bonitetna izvrsnost kompanija, koji je organizirao Grad Čapljina u suradnji sa analitičkom bonitetnom kućom Bisnode BH. Na susretu su predstavljene privrede Grada Čapljine te doprinos bonitetno izvrsnih kompanija uspjehu čapljinske ekonomije.

Ovo je bio još jedan od načina, prema riječima gradonačelnika, dr. Smiljana Vidića „da Grad Čapljina iskaže podršku gospodarstvenicima grada i istaknu napore ove institucije u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja i napretka gospodarstva ove regije“.

Ovo je bila prilika i da se predstavnicima najboljih čapljinskih kompanija uruči certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanija, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzele slijedeće čapljinske kompanije: BAKALAR-KOMERC d.o.o.; DALMATA d.o.o.; KALA-KOMERC d.o.o.; PROMEX d.o.o.; METALINVEST Co d.o.o.; VITA VI d.o.o.; MISIR d.o.o.; INEO d.o.o.; CREM CAFFE SUŠAC d.o.o.; BETON-PERUTINA d.o.o.; GRADITELJSTVO MATIĆ d.o.o.; OB PRODUKT d.o.o.; SJEMENARNA AGRO d.o.o.; G&L COMMERCE d.o.o.; VALJAN SERVIS d.o.o.; NJIVICE d.o.o.; IGRIS d.o.o.; ŠUTALO-TRADE d.o.o.; FERŠPED d.o.o.; DOMINANT d.o.o.

Za mjesto susreta odabrana je Vinariji Zadro, Domanovići, jedini proizvođač pjenušca od autohtone vrsta grožđa u BiH, koju su učesnici obišli prije koktela, na kojem su imali priliku kušati proizvode ove vinarije.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno zaposlenih u BiH.

Bonitetno izvrsni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom kantonu iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 miliona KM dobiti kantonate zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih. Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije kantona.

Bonitetno izvrsni u Čapljini

Prema Bisnode metodologiji, 56 čapljinskih kompanija je bonitetno izvrsno. Ovih, nešto više od 24% od ukupnog broja aktivnih čapljinskih kompanija ostvaruju 253,8 mil. KM prihoda, 13 mil. KM dobiti i 4,3 mil. KM izvoza a zapošljavaju 812 djelatnika. U odnosu na ukupnu privredu Čapljine, one kreiraju 67% prihoda, 61% dobiti, zapošljavaju 51% ukupno zaposlenih u Čapljini. Većina njih, 44% su u oblasti Trgovina na veliko i malo, preko 70% su male, a skoro 88% ih posluje preko 10 godina, što potvrđuje tradiciju poslovanja i projekciju bonitetne ocjene.