CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI AAA

Bonitetna ocjena izvrsnosti predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata.

Prijava
check_fat_green.png

Zasniva se na finansijskom izvještaju poslovnog subjekta za zadnju fiskalnu godinu

check_fat_green.png

Predviđa sigurnost poslovanja subjekta u narednih dvanaest mjeseci

check_fat_green.png

Poslovni subjekt može postići bonitetnu izvrsnost A, AA ili najviši AAA rejting

Certifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa  kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim poduzeća dokazuju svojim potencijalnim partnerima da su odgovorno i kvalitetno vođeno poduzeća s kojima treba poslovati.

Bonitetnim certifikatom poslovni subjekti dodatno unaprijeđuju svoj ugled i potvrđuju povjerenje u domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici. Nosioci certifikata na taj način ističu dodatno povjerenje poslovnih partnera.

Certifikat mogu da dobiju samo provjerena preduzeća i on je međunarodno priznata oznaka ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

aaa-logo.png

Zasniva se na finansijskim izvještajima subjekta za posljednju poslovnu godinu i služi za prognozu sigurnosti poslovanja u narednih dvanaest mjeseci.

Poslovni subjekt može da ostvari bonitetnu izvrsnost  A, AA ili AAA kao oznaku za:

 • A: poslovni subjekt spada u visoki razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AA: poslovni subjekt spada u viši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AAA: poslovni subjekt spada u najviši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;.

Poslovni subjekti s bonitetnom izvrsnošću imaju mali postotak vjerovatnoće da će u narednih 12 mjeseci zabilježiti neki od slijedećih događaja:

 • stečaj, prinudno poravnanje ili likvidaciju
 • brisanje subjekta iz poslovnog registra
 • blokadu žiro računa subjekta duže od 60 dana bez prekida, odnosno duže od 90 dana bez prekida.

Iznad svega, ovo priznanje potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaće privrede, uz bok poduzećima iz Europske unije, jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.

Certificiranje kompanija je dugogodišnja međunarodna praksa koja nositeljima certifikata osigurava ugled i prednost u odabiru u odnosu na ostala poduzeća iz segmenta njihovog poslovanja. Ujedno, njihovim klijentima ili partnerima potvrđuje sigurnost poslovanja kako iz perspektive finansijske sposobnosti tako i iz perspektive odgovornog poslovanja. Posjedovanje Certifikata bonitetne izvrsnosti važno je u praktičnoj primjeni pri dokazivanju svojih kvaliteta i konkurentnosti zainteresiranim stranama, potencijalnim partnerima. Pri aktivnostima u promociji, pri davanju ponuda i razvoju raznih oblik partnerstva, takav dokument predstavlja izvanrednu dodatnu referencu.

KAKO ISKORISTITI CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI

 • identifikacija kvaliteta poslovanja i sigurnosti poslovnog partnerstva,
 • lakši pronalazak poslovnih partnera i investitora,
 • dodatna potvrda kvaliteta poslovanja kod prijave na tendere,
 • garancija kreditne sposobnosti,
 • promocija kvalitetnog poslovanja u vašim materijalima i u poslovnoj komunikaciji (memorandumi, mail, web),
 • direktna promocija i prepoznatljivost kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu,
 • pristup najboljim kompanijama u svrhu kvalitetne poslovne saradnje.

Kompanije s bonitetnom izvrsnosti posluju nadprosječno i kod njih je manja vjerojatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu transakcijskog računa.

Da bi postala nositeljem Certifikata bonitetne izvrsnosti, kompanija mora ispunjavati sljedeće standarde kvaliteta:

AAA AA A
Kompanija mora na tržištu biti prisutna minimalno 3 godine.  
Mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika.
Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 90.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 40.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 19.000 KM
Kompanija mora imati barem 25.000 KM kapitala Kompanija mora imati pozitivan kapital. Kompanija mora imati pozitivan kapital.
Neto profitna marža komapnije mora biti barem 3% Neto profitna marža kompanije mora biti barem 1%. Neto profitna marža mora biti veća od -1%.
Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AAA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 1,5%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 2,4%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A procjena vjerojatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 3,5%.

Statistički modeli su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.

Financijski pokazatelji, sa ciljem primjerenijeg poređenja ostvarenih vrijednosti među subjektima, normirani su u odnosu na veličinu sredstava ili cjelokupnih prihoda.

Kompanije koje zadovoljavaju kriterije i u provjeri su definirane kao izvrsne, mogu dobiti potvrdu bonitetne izvrsnosti u formi certifikata - međunarodno priznate oznake ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti priznat je i uvažen u 18 zemalja Evrope. 

Čestitamo svim sadašnjim i budućim nosiocima Bisnode certifikata bonitetne izvrsnosti!

Ukoliko želite provjeriti da li i Vaša kompanija spada u bonitetno izvrsne i koji je njen bonitetni razred, pošaljite upit na info.ba@bisnode.com.

DODATNA VRIJEDNOST ZA SVE NOSIOCE CERTIFIKATA

 • promocija u vidu loga certificirane kompanije na stranici 
 • promocija u vidu loga certificirane kompanije u on-line aplikaciji boniteti.com

Steknite certifikat

Nazovite nas na

+387 33 215 454

Besplatan broj u BiH

0800 22 337

Forma Certifikat

Želite li steći certifikat?

Vaša narudžbenica je pravno obavezujuća. Naručitelj izjavljuje da je upoznat sa Opštim uslovima o upotrebi proizvoda kao i sa Izjavom o zaštiti ličnih podataka i saglasan je da će se lični podaci ili drugi sa tim povezani podaci, sadržani u javnoj bazi za poslovni registar, objaviti na portalu bisnode.ba - poslovnoj stranici i sličnim proizvodima preduzeća Bisnode BH d.o.o. kao i vezanim kompanijama. Preduzeće Bisnode BH d.o.o. garantira da će podatke prikupiti, obraditi i čuvati u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Imate pravo pristupa svojim ličnim podacima i pravo da nas kontaktirate ako želite pogledati, ispraviti, izmijeniti ili ažurirati svoje lične podatke u bazi podataka našeg preduzeća. Data saglasnost vrijedi također i u slučaju promjene imena, odnosno sjedišta preduzeća Bisnode BH d.o.o. ili u slučaju prijenosa podataka na pravne nasljednike preduzeća. Podatke ćemo koristiti u sklopu poslovne mreže Bisnode BH d.o.o. i sličnih proizvoda.