Novosti

Spremnost kompanije Bisnode za poslovanje u vrijeme krize

06 apr 2020

Upravljanje kontinuitetom poslovanja


Koji je stav kompanije Bisnode o kontinuitetu poslovanja?

Osnovana je radna grupa koja će obezbijediti neprekidan praćenje situacije. Imamo čvrst plan za kontinuitet poslovanja koji, između ostalog, pokriva spremnost u slučaju pandemije i biološke opasnosti. S obzirom da plan sadrži poslovno osjetljive informacije, namijenjen je isključivo za internu upotrebu.

Imamo jasnu strategiju za izbjegavanje mogućih efekata Corona virusa i osiguranje pristupi sistemu. Između ostalog, to uključuje rspoloživost svih pohranjenih podataka i aplikacija u oblak (cloud) kako bi zaposleni mogli sigurno pristupati radnim aplikacijama, e-milu i podacima, i iz ureda i od kuće.

Mjere i koraci koje poduzimamo u skladu su sa smjernicama lokalnih nadležnih organa i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
 

Bisnode uvodi mjere za suzbijanje ili prevenciju potencijalne epidemije.

Bisnode se pridržava smjernica lokalnih nadležnih zdravstvenih organa na svih 19 tržišta na kojima je prisutan. Svim Bisnode uposlenicima data je preporuka za rad od kuće, od ponedjeljka 16. 03.2020. Svi zaposleni koji su odgovorni za upravljanje aspektima našeg poslovanja mogu nastaviti siguran rad na administraciji i bez fizičkog pristupa do prostorija kompanije.

Lokalni timovi za upravljanje kriznim situacijama i radna grupa kompanije Bisnode za koronu (Bisnode Corona Task Force) aktivni su već duže vrijeme. Usmjereni su na nadzor razvoja situacije, kako na lokalnom nivou tako i na svim našim tržištima, kako bismo mogli donositi odluke i pravovremeno ih proslijediti u komunikaciji lokalno i u cijeloj Bisnode grupaciji.

Jedna od prednosti usluga u oblaku (cloud service) jeste mogućnost dinamične procjene, uključujući upotrebu lanca nabave, preraspodjelu infrastrukturalnih resursa i redistribuciju. Bisnode ima jake tehničke partnere kao što su Amazon Webservices, Microsoft, CGI i OvH. Svi su naši dobavljači uspostavili sveobuhvatne programe za kontinuitet poslovanja i nastavak pružanja usluga.

Opšte načelo rada usluge u oblaku (cloud service) je daljinsko upravljanje i administracija. Stoga ne postoji uticaj na sposobnost upravljanja sistemima kompanije Bisnode, koji se upotrebljavaju za pružanje naših proizvoda i usluga. Za kompaniju naše veličine, Bisnode ima dovoljne kapacitete za rad zaposlenih na daljinu. Opšte smjernice kojima se kompanija Bisnode vodi kad je u pitanju kontinuitet poslovanja su „zaštita ljudskih života”, „siguran nastavak rada” i „zaštita brenda”.


Kompanija Bisnode je izvršila procjenu i analizu ufekta potencijalne epidemije na poslovanje kod svojih zaposlenika, savjetnika i dobavljača.

Bisnode posluje u 19 država širom Evropske unije, s pojedincima koji su sposobni održavati i upravljati našim uslugama. Svi zaposleni koji su zaduženi za takve zadatke imaju pristup potrebnim resursima za rad od kuće ili iz kancelarije. Geografski decentralizovana organizacija omogućava adekvatnu podršku u slučaju problema i garantuje dostupnost resursa ako se pojedinci razbole. Kao jedna od vodećih kompanija za podatke i analitiku možemo osigurati nastavak rada s potrebnim stručnjacima u svim relevantnim oblastima, u skladu s lokalnom raznovrsnim tržištima na kojima je Bisnode prisutan, a u tome nam pomažu i dobro pozicionirani tehnološki partneri.

Kompanija Bisnode ustanovila je i potencijalnu strategiju oporavka poslovanja ako do epidemije i dođe.

Kompanija Bisnode uspostavila je čvrsto upravljanje kontinuitetom poslovanja i upravljanje u kriznim situacijama koje obuhvata pravilnik za kontinuitet poslovanja, metodologiju analize efekta na poslovanje, strategiju kontinuiteta poslovanja i plan za kontinuitet poslovanja kako bi se odredile precizne smjernice postupanja kompanije Bisnode radi incidenata u slučaj katastrofe ili nekog drugog incidenta koji može dovesti do zastoja u poslovanju, kao i plan postupanja u slučaju incidenta.

Imate li pitanja? Obratite nam se redovnim kanalima za kontakt ili se obratite našoj korisničkoj službi.