Novosti

Kako planirati uspješnu 2020. godinu (drugi dio)

12 dec 2019

Znate li već u kojem smjeru ide vaša kompanija i kako ćete stići do tamo? U dva dijela podijelit ćemo s vama savjete kako uspješno planirati 2020. godinu!
 
Planiranje je stalan proces razmišljanja i koordiniranja ciljeva i pronalaženja načina za njihovo postizanje, pa smo se u prvom dijelu fokusirali na strategiju i na to kako donijeti dobre odluke za budućnost.
 
 

Koje informacije koristiti?

Procjenjuje se da smo trenutno na planeti s oko 41 zetabajta podataka. To je ogroman broj koji teško možemo i zamisliti. Naravno, nisu sve informacije podjednako relevantne, vjerodostojne i pouzdane. Proces poslovnog planiranja može se pokazati neefikasnim ako se ne koriste tekući podaci iz pouzdanih izvora. Studija KPMG i ACCA (»Planning, Budgeting and Forecasting«, 2015.) otkriva da upotreba podataka lošeg kvaliteta i dalje ugrožava efikasnost mnogih procesa planiranja, proračuna i predviđanja. Prema njihovoj analizi, kompanije se previše oslanjaju na unutarnje informacije, umjesto da pribjegavaju vanjskim izvorima. Trećina njih ne koristi podatke iz vanjskih izvora jer smatraju da je upitna kvaliteta tih podataka ključna prepreka. S druge strane, njih 84% vjeruje da bi uključivanje vanjskih podataka značajno pridonijelo tačnosti poslovnog planiranja kompanije u budućnosti.

„Kompanije nikada neće donositi važne odluke samo koristeći pouzdane podatke. Međutim, mogućnosti koje nude podaci i analitika pružit će konkurentnu prednost onima koji u njih ulažu “, kaže Hayley Rocks, senior menadžer za poslovne finansije u KPMG-u. Činjenica je da su podaci budućnost, pa ima smisla kad planirate posvetiti neke resurse odjeljenjima za podatke i razmotriti ravnopravan rad s vanjskim kompanijama koje mogu pružiti najtačniji uvid u razne baze podataka i analize.
 

Kako analitika sadržaja pomaže pri planiranju?

Već tri decenije Bisnode želi da vam omogući pristup pametnim podacima i olakšat donošenje odluka. Neprestano razvijamo nove načine i puteve do pravih informacija. Pomažemo kompanijama da se opreme najefikasnijim alatima za uspjeh i nudimo rješenja koja se temelje na investicijskoj analizi, upravljanju rizikom i mudrim, vizionarskim informacijama. Time se stvara budućnost sve više digitaliziranih i automatiziranih procesa vođenih podacima.
Za uspješno poslovno planiranje razvili smo analitički alat prilagođen korisniku koji se zove Portfolio Intelligence. Portfolio Intelligence je rješenje poslovne inteligencije sa sadržajem. To je inovativni alat koji nudi brz, strukturiran i analitički uvid u portfelj kupaca i dobavljača. Pogodan je za male i srednje kompanije i prilagođen je za planiranje marketinga, prodaje i finansije.

Poslovna analitika sa uvijek ažurnim sadržajem služi kao izvrstan alat za lako financijsko planiranje na domaćem i međunarodnom tržištu, procjenu rizika, jasnu definiciju tržišta, jednostavnu segmentaciju, pruža ažurne kontakte za poboljšanje povrata ulaganja u marketing i olakšavanje izrade izvještaja i analiza za postojeće i potencijalno tržište .
 
Bisnode Portfolio Intelligence omogućava vam:
  • upravljanje i pregled međunarodnih portfelja,
  • detaljnu analizu portfelja,
  • brzu i naprednu pretragu odjednom u svim zemljama u regionu,
  • uvid u vitalne informacije subjekta,
  • prepoznavanje kritičnih poslovnih informacija,
  • rejtinge entiteta koji pokrivaju različite aspekte poslovanja,
  • transparentno praćenje događaja i vijesti, lakšu saradnju, dijeljenje i mobilnu upotrebu.

 

Pa kako planirate uspješnu 2020. godinu?

Ako želite napraviti najbolji plan svog poslovanja u 2020. godini, morate početi odmah. Nije dovoljno samo postavljati ciljeve. Iskoristite kraj godine kao vrijeme za pregled cjelokupnog poslovnog modela i strukture cijena.

Pri planiranju koristite pametne podatke koji će vam pomoći da donesete bolje poslovne odluke i na taj način ograničite rizik. To će vam omogućiti da u novu godinu uđete sa svježim idejama i sa više samopouzdanja, znajući da ste na dobrom putu ka još većem uspjehu.
 
 

Želite li da vam pomognemo da isplanirate uspješnu 2020. godinu?