Izvještaj o održivosti 2018

17 apr 2019

Kao najveći ponuđači naprednih poslovnih podataka i analitike u Evropi, u svom najnovijem izvještaju o održivom razvoju najavljujemo još pametniju upotrebu masovnih podataka i analitike. Na taj način ćemo kompanijama osigurati pametno odlučivanje za korištenje poslovnih prilika.

 

Pomoću pametnih podataka do pravih poslovnih odluka

Mi smo, kao stručnjaci u oblasti pametnih podataka, dio privrede i kompanija na 19 tržišta u kojima smo prisutni. Pomoću analitike i modela bodovanja, osiguravamo jasan uvid u ponašanje kupaca i pomoću dobijenih pametnih podataka rješavamo poduzetničke izazove na brz, pregledan i inovativan način. U kompaniji Bisnode smo svjesni da odluke koje se donose svakog dana utiču na društvo, ljude i životnu sredinu i zato je cilj da svojim poslovanjem pokažemo odgovornost prema budućim generacijama. Naši iznova postavljeni održivi ciljevi u smislu obrade masovnih podataka najavljuju da će poduzetničke odluke u budućnosti biti još jednostavnije i manje rizične.

 „Imamo pristup masovnim podacima. Cilj kompanije Bisnode je transformirati te masovne podatke (eng. big data) u pametne podatke (eng. smart data) - pomoću preciznih, pravovremenih i sigurnih podataka kompanijama možemo omogućiti pametno odlučivanje pri korištenju poslovnih prilika,“ rekao je generalni direktor kompanije Bisnode Magnus Silfverberg. „Uvjeren sam da pametni podaci doprinose boljem svijetu.“

Bisnode dokazuje da je održiva usmjerena kompanija

Izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu prikazuje inicijative i ciljeve koje smo odredili kao ključne u 2018. godini na svom putu do održivog razvoja i njihovo ostvarivanje. U izvještaju smo, između ostalog, obuhvatili upravljanje održivim razvojem, digitalni održivi razvoj, kulturnu različitost i uključivanje zaposlenih, ekološki otisak i održivo usmjereni lanac dobavljača.

Važnija dostignuća održivog razvoja u 2018. godini:

  • Usaglašavanje poslovanja s Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) na nivou cijele kompanije, u šta je od 2016. do 2018. godine uloženo 60.000 sati.
  • Predanost najvišim standardima poslovne etike odražava se u kulturi kompanije. Odbor je usvojio politiku etike korištenja podataka za sva tržišta, koja uključuje etički aspekt proizvoda i prodaje.
  • Ažurirana antikoruptivna politika kompanije Bisnode, koju odlikuje nulta tolerancija na korupciju koja se ostvaruje i u praksi: u 2018. godini u kompaniji nije bilo ni jednog potvrđenog slučaja korupcije.
  • Digitalni održivi razvoj zasniva se na zaštiti, privatnosti i sigurnosti podataka i njihovom integritetu. U Bisnodeu smo uveli posebna ovlaštena lica za zaštitu podataka kompanija, koja su odgovorna za mrežu ovlaštenih lica na svim tržištima kompanije.
  • Rad u 19 država donosi prednosti nacionalne i kulturne različitosti zaposlenih; njihovo opšte zadovoljstvo odražava indeks povjerenja i angažiranosti zaposlenih (eNIS), koji je porastao od -6 u 2017. godini do +16 u 2018. godini.
  • Zalaganje za ravnopravnost polova na svim razinama pokazuje se na udjelu od 45% žena u kompaniji, s ciljem da povećamo broj žena na rukovodećim položajima za 2%.
  • Kao multinacionalna kompanija preusmjeravamo se na obnovljive izvore energije (tamo gde je to moguće: u Švedskom, Belgiji, Austriji i Švajcarskoj) i zalažemo se za smanjenje ekološkog otiska.
  • Ocjenjivanje svijesti kupaca (NPS) dostiglo je 71.000 klijenata s odzivom 9,3%. Na ljestvici od 1 do 10, 35% klijenata nas je ocijenilo s 9 ili 10.

Od 2015. godine potpisnici smo najveće svjetske održive inicijative Ujedinjenih nacija UN Global Compact. U svom poslovanju i strateškim smjernicama poštujemo 10 univerzalnih principa ljudskih prava, standarda rada, brinemo o životnoj sredini i antikoruptivnom djelovanju.

U protekloj godini zalagali smo se da dostignemo što veću usklađenost s ciljevima UN Global Compact u smjeru održivog razvoja.

Ovaj izvještaj o nama smo pripremili u skladu sa smjernicama GRI za pisanje održivog izvještaja neprofitne organizacije Global Reporting Initiative (GRI), koje omogućavaju sistematičan pristup održivom razvoju kao sastavnom dijelu našeg svakodnevnog rada.

Pretplatite se na naš newsletter

Bilten je usmjeren na sve zainteresirane u savjeti, uočavanje trenda i inspiracija unutar pametne podataka.