Novosti

Dun & Bradstreet imenik - sve najbolje kompanije na jednom mjestu

12 apr 2021

Ekonomska kriza koju je pokrenula pandemija COVID-19 poljuljala je višegodišnju stabilnost i dodatno povećala već ionako prisutno nepovjerenje na tržištu i nedisciplinu plaćanja te poslovnim subjektima otežala poslovanje. S kim je sigurno poslovati u tako promijenjenoj situaciji? Gdje potražiti nove dobavljače? Bisnode Dun & Bradstreet Company je ažurirao imenik bonitetno izvrsnih kompanija, kreirajući mjesto na kojem možete pronaći sigurne poslovne partnere iz cijele Bosne i Hercegovine. Certificirane kompanije spadaju u sam vrh najboljih pravnih subjekata i zato saradnja s njima ima vrlo nizak stepen rizika. Za uspješno poslovanje važno je pametno odabrati svoje poslovne partnere.

 

Pronađite odgovorne i sigurne poslovne partnere

U mnogim se kompanijama situacija promijenila. Bez obzira na to sarađujete li s nekim subjektom već godinama ili tek razmišljate o početku saradnje – važno je znati s kim poslujete. Na taj način možete svoju kompaniju zaštititi od bilo kakvih rizika uzrokovanih zakašnjenjem plaćanja, blokadom računa ili čak stečajem kompanije s kojim ste sklopili posao. Bisnode Dun & Bradstreet Company želi pomoći poslovnim subjektima pri donošenju odluke o tome s kim sarađivati. Zato smo za vas pripremili imenik najboljih bonitetno izvrsnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Za lakše pretraživanje, kompanije možete filtrirati prema lokaciji, abecedi i nivou certifikata, a možete i pregledati mapu na kojoj su kompanije označene. Za jednostavnije stupanje u kontakt s ovim kompanijama odmah pored njihovog naziva je odgovarajući link za web stranicu. Ažurirani imenik bonitetno izvrsnih kompanija možete pronaći na web stranici Bisnode.ba.

IMENIK BONITETNO IZVRSNIH KOMPANIJA U BIH

 

Certifikat bonitetne izvrsnosti odražava uspjeh i sigurnost poslovnog subjekta

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom kompanije dodatno učvršćuju svoj ugled i grade povjerenje kod postojećih i potencijalnih poslovnih partnera. Bisnode - A Dun & Bradstreet Company ima u Bosni i Hercegovini višegodišnju tradiciju izdavanja certifikata koji predviđaju manju vjerovatnoću negativnih događaja - brisanja ili nesolventnosti, prisilne nagodbe ili likvidacije i blokade transakcijskih računa određenog poslovnog subjekta za sljedećih 12 mjeseci. Prema tome, certifikatom se iskazuje natprosječan kvalitet poslovanja odgovarajućeg poslovnog subjekta što podrazumijeva veću efikasnost i profitabilnost te manji rizik u poslovanju s takvom kompanijom. Trostepene ocjena izvrsnosti svrstava uspješne poslovne subjekte u razred visoke bonitetne izvrsnosti (A), razred više bonitetne izvrsnosti (AA) i u razred najviše bonitetne izvrsnosti (AAA). Poslovni subjekti koji tri godine uzastopno ispunjavaju kriterije bonitetne izvrsnosti dobijaju Srebrnu oznaku bonitetne izvrsnosti dok oni s natprosječnom bonitetnom vrijednošću dobijaju Zlatnu oznaku bonitetne izvrsnosti, a Platinastu oznaku bonitetne izvrsnosti nose isključivo poslovni subjekti koji su tri godine zaredom svrstani u zlatne kompanije AAA bonitetne izvrsnosti.

”Biti među najuspješnijim kompanijama u BiH, što potvrđuje Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, posebna je čast ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije krajnje korisnike naših proizvoda i usluga”.
International Health d.o.o. Sarajevo

“Cerifikat bonitetne izvrsnosti za nas je potvrda da posao koji radimo - radimo ispravno, i predstavlja objektivnu ocjena našeg rada. Bisnode certifikat koristimo kao potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti na našoj webstranici i u signaturi maila svakog uposlenika i na takav način direktno se predstavljamo kao odgovorni i poželjni poslovni partneri”.
Reca d.o.o Sarajevo

”Strani partneri veliku pažnju pridaju certificiranju i puno više prate i razumiju vrijednost jednog ovakvog certifikata a u poslovnom svijetu Bisnode certifikati se zaista cijene i doprinose razvoju kompanije. Stoga ga ističemo u svim našim izlaganjima prema stranim klijentima kako bi povećali naš ugled kod klijenta i preporučili bi ga svim uspješnim kompanijama jer će na taj način istaknuti svoj biznis kupcima te ostvariti bolju komunikaciju i partnerske veze.”
Geobiro d.o.o. Konjic

”Bisnode certifikat koristimo i u pisanoj i usmenoj korespodencijom i preko različitih medija upoznajemo javnost o naše statusu i posjedovanju ovog certifikata. Na našoj web stranici, vizit kartama, memorandumima i kompletnoj dokumentaciji certifikat je istaknut kao dokaz našeg ozbiljnog kvalitetnog poslovanja sa aspekta svih kriterija koji se ocjenjuju prilikom dodjele certfikata. Koristili smo ga i u konkretnim prilikama - prilikom akreditacije za Master ASP Xerox-a u februaru 2020 godine, predstavnici Xerox-a iz UK vršili su audit pri čemu je jedno od mnogobrojnih pitanja bilo vezano za dokaz o bonitetu firme.”
Abias d.o.o.Tešanj

”Bisnode zlatni sertifikat nam mnogo znači i na međunarodnom planu, jer smo kompanija koja već dugi niz godina posluje u Švedskoj i Islandu, a zadnjih godina i u Norveškoj, Njemačkoj i Holandiji. Svjesni smo toga da je uzalud imati sjajne rezultate i visokopozicionirane vrijednosti ukoliko ih ne koristite, odnosno ne komunicirate njima na pravi način. Mi u Elnos Grupi nastojimo da kroz poslovnu komunikaciju na što efikasniji način predstavimo reputaciju koju smo stekli.”
Elnos Group/Elnos BL d.o.o. Banja Luka

 

Samo 19% bh kompanija je u „klubu poželjnih poslovnih partnera”

Čak 99% svih izbrisanih kompanija u vrijeme epidemije nije imalo pravo na certifikat bonitetne izvrsnosti. Kompanije s nižom bonitetnom ocjenom više su izložene riziku, dok je vjerovatnije da će one koje su bonitetno izvrsne i dalje uspješno poslovati. Analiza iz 2020. pokazuje da samo 19% bh. kompanija trenutno postiže bonitetnu izvrsnost, što je gotovo 7% manje nego prošle godine. Od toga, 9% su postigle Srebrnu bonitetni uzvrsnost, 3% Zlatnu i 1% Platinastu bonitetni uzvrsnost. Certifikat se tako i u kriznim vremenima pokazao kao pouzdan instrument za mjerenje stanja poslovnog subjekta.
Dakle, od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, ukupno 71% kompanija svrstano u najviši razred bonitetne izvrsnosti, jer 3 godine zaredom zadovoljavaju standarde bonitetne izvrsnosti, koji se označava kao Srebrna bonitetna izvrsnost, koju je ostvarilo 50% od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, Zlatna bonitetna izvrsnost koju je ostvarilo 16% bonitetno izvrsnih kompanija ili Platinasta bonitetna izvrsnost koju ima samo 5% bonitetno izvrsnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostalih 29% pripada A, AA i AAA bonitetnom rangu.

Provjerite u kojem je bonitetniom razredu vaša kompanije i pridružite se „klubu poželjnih poslovnih partnera“ u Bisnodeovom imeniku poslovnih subjekata.

Da li ste boniteto izvrsni i spadate li među 19% najboljih kompanija u BiH?
Provjerite besplatno ovdje.