Novosti

Corona virus u poslovnom svijetu: šta možete očekivati i kako postupiti

26 mar 2020

U kriznim vremenima, važno je da djelujete brzo i na odgovarajući način kako biste umanjili mogućnost negativnog uticaja na vaše poslovanje. Kako odgovoriti na situaciju u svijetu? Koje promjene donose mjere Vlade Bosne i Hercegovine za privrednike i šta možete učiniti za sebe? Kako napraviti uspješan posao kod kuće tokom perioda Corona virusa? Rješenja Bisnode vam pomažu u donošenju pametnih odluka za budućnost vašeg poslovanja u burnim vremenima.
 

Usporavanje ekonomije je neizbježno

Izbijanje Corona virusa u Kini i njegovo širenje svijetom nanijeli su težak udarac prognozama globalnog rasta za 2020. MMF i Svjetska banka već su smanjili svoje prognoze za 2020., a prema nekim procjenama, situacija bi mogla čak dovesti do nove ekonomske krize.

Konsultantska kompanija McKinsey & Company najavila je dva moguća scenarija za ekonomske promjene zbog pandemije Corona virusa. Prema prvom scenariju, karantene, ograničenja putovanja i trgovine uzrokovat će ogroman pad potrošnje, što će dovesti do recesije. Kompanije će početi gubiti prihode, a zatim otpuštati radnike, uzrokujući naglo povećanje stope nezaposlenosti. Poslovna ulaganja će se smanjivati, a broj kompanija koje bankrotiraju povećat će se, što će još napraviti dodatni pritisak na finansijski sistem. Kako će se nivo zaraze tokom ljeta smanjivati i zemlje biti spremnije za jesen, privreda će se početi podizati do kraja 2020., ali će se globalni BDP smanjiti za 2-2,5% do kraja 2020. godine.

Drugi scenarij, u kojem virus nije samo sezonska bolest, pogubniji je za ekonomiju. Potražnja će opadati tokom cijele godine, a broj otpuštanja i bankrota kompanija povećava se u najviše pogođenim djelatnostima do kraja 2020. i 2021. godine, pogoršavajući recesijsku spiralu. Kriza će najteže pogoditi male i srednje kompanije, a bit će izraženija u manje razvijenoj ekonomiji. Pandemija će teško pogoditi ekonomiju na globalnom nivou, situacija će biti u najgorem slučaju, slična finansijskoj krizi 2008. i 2009. Sve će se ekonomske sile suočiti s padom BDP-a, a oporavak neće započeti do drugog tromjesečja 2021. godine.
 

Mjere za rješavanje trenutne situacije u privredi Bosne i Hercegovine

Posljedice pandemije Corona virusa već su uočljive u bh. privredi, posebno u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i proizvodnom sektoru. Entiteske valde pokušavaju umanjiti negativan uticaj poslovanja donošenjem određenih mjera poput rada od kuće, ali i nizom drugih aktivnosti.

FBiH

Program aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije Corona virusa ima za ciljevi očuvanje radnih mjesta, pojačanu zaštitu u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i očuvanje stabilnosti bankarskog sektora.
 
Jedna od mjera je uspostava Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije Corona virusa koji čine resorni federalni ministri a u njegov rad bit će uključeni predstavnici poslodavaca i sindikata, te eksperti, i po potrebi, predstavnici kantonalnih vlada.

Predviđena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške kompanija-izvoznica koje se zbog posljedica širenja korona virusa na izvoznim tržištima suočavaju sa problemima u poslovanju. Ovaj fond podržao bi kompanije iz ostalih sektora, posebno transporta i turizma. Sredstva fonda uglavnom bi bila korištena za osiguranje finansijskih sredstava za prevazilaženje poremećaja u poslovanju i izmirivanju obaveza uz obezbjeđenje adekvatnih instrumenata osiguranja, kao i podršku restrukturiranju kreditnih aranžaman putem regresiranja kamatnih stopa kompanijama koje za to ispunjavaju uvjete, uz uvjet da ne otpuštaju radnu snagu.

Uspostavlja se garantni fond s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se uspostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja Corona virusa. Uvodi se moratorija na otplatu kredita sa ciljem uspostave okvira za restruktuiranje kreditnih aranžmana fizičkih i pravnih osoba kod kojih bude utvrđeno da su nastupile otežavajuće okolnosti za servisiranje kredita usljed širenja Corona virusa, uz mjere za osiguranje moratorija na otplatu i restruktuiranje kreditnih aranžmana. Pored ovoga, bit će osiguran moratorij na plaćanje kreditnih obaveza korisnicima (čije poslovanje je ugroženo zbog širenja Corona virusa) takozvanog trajnog revolving fonda kod onih banaka koji ga administriraju.

Vlada FBiH će zadužiti Razvojnu banku FBiH da, u suradnji s resornim ministarstvima, pripremi prijedlog odluke o uspostavljanju kreditne linije za poboljšanje likvidnosti kompanija za koje se utvrdi da je poslovanje ugroženo širenjem Corona virusa.

RS

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje je Privredna komora Republike Srpske obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vlada će donositi interventne mjere, s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

Posebna pažnja je posvećena pitanju radno-pravnog statusa radnika u vanrednoj situaciji. Ni jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade

Mjerama Vlade Republike Srpske omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. 06. 2020. godine, te njihovo plaćanje u ratama do kraja 2020. godine. Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 odsto. Započela je hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske uputila je Vladi RS drugi set prijedloga za pomoć poslodavcima i radnicima radi ublažavanja pojave korona virusa i njenog uticaja na privredu, koji sadrži prijedloge za uplatiti obaveze po osnovu poreza i doprinosa na plate radnika u privredi za period važenja vanredne situacije, uvođenje moratorija na plaćanje poreza i doprinosa za period trajanja vanredne situacije, reprogram za poreske obveznike, finansiranje podrška za poslodavce koji su najdirektnije pogođeni i interventne mjere prema privredi, obezbjeđenje garancije za plasman kredita poslodavcima, a sa ciljem obezbjeđivanja likvidnosti kompanija, smanjenje i odlaganje plaćanja poreza samostalnim preduzetnicima te izmirenje dugovanja fondova i javnih preduzeća prema poslodavcima.


U burnim vremenima povećava se broj prevara

Burna vremena donose neizvjesnost i istodobno priliku za one koji žele iskoristiti kriznu situaciju ili zbog finansijske nevolje ne vide alternativu opstanku. Postoje kompanije koje blefiraju, koje proizvode kupuju na odgodu plaćanja, a zatim bankrotiraju. Mnoge lažne kompanije otpisuju gubitak zbog bankrota korisnika kredita, ne shvaćajući da su zapravo žrtve zločina. U budućnosti se očekuju veće kreditne prevare, a kompanije moraju biti svjesne potencijalnog rizika koji mogu predstavljati novi i postojeći poslovni partneri. Kako možete osigurati da ne postanete plijen lažnim kompanijama?

Tri važne tačke koje se svi poduzetnici trebaju sjetiti kada ne žele postati meta lažnih kompanija i neplatiša su sljedeće:
  • Treba provjeriti nove kupce - prevaranti su danas toliko sofisticirani da uvijek morate biti korak ispred njih. Ako imate i najmanju sumnju, klijenta treba razmotriti. Je li ime kompanije točno? Ima li web stranicu? Da li je u blokadi? Koja je njena trenutna bonitetna ocjena?
  • Ispravno pregledajte njihovu finansijsku, bonitetnu ocjenu i svakodnevno pratite njihov dinamični kreditni rejting - Pažljivo pregledajte kreditne rejtinge i obratite posebnu pažnju na to jesu li se nedavno dogodile neke značajne promjene u kompaniji: promjene indeksa plaćanja, blokade, bankrot, semafor ...
  • Postojeće i 'redovne kupce' također treba pomno pratiti - istraživanje Bisodea pokazuje da 80% svih kreditnih gubitaka uzrokuju postojeći kupci, pa je ključno i nadgledati njihovu situaciju.


Praćenje kupaca je presudno

Poslovni rizik može se značajno optimizirati ako imate prave informacije u pravo vrijeme. Pomoću Bisnode rješenja možete pronaći nove kupce i pratiti očekivane promjene na tržištu, što je posebno važno u turbulentnim vremenima. Možete pratiti obavijesti o poslovnom blokadi, pratiti indeks plaćanja i vidjeti kako vaši partneri plaćaju drugim poslovnim partnerima, koliko je povezanih partnera u vlasničkoj mreži i kako su kompanije pripremljene za vanredne slučajeve.

Da bismo otkrili prevarante i spriječili ih da postanu dio vašeg portfelja kupaca, razvili smo rješenja za sprječavanje prijevara. Bisnode ima dugogodišnje iskustvo u otkrivanju kreditnih gubitaka prije nego što se pojave i izbjegavanju rizika prevare. Tako možete uštediti hiljade eura godišnje i znati s kim poslujete. Bisnode rješenja za prevenciju prevara temelje se na prepoznavanju uzoraka i analizi poslovne mreže. Analizom stečaja utvrđuje se koje su kompanije i članovi uprave izloženi visokom riziku. Kroz naš dinamični set pravila upozorićemo vas na sve one koji bi mogli predstavljati rizik i zato ih treba provjeriti prije nego što stupite u interakciju s njima.

U provedbi mjera za maksimiziranje poslovnog uspjeha, ne zaboravite da su za budućnost kompanije važni zdravi i zadovoljni zaposlenici.


Što je dobro znati? I što je dobro uraditi svaki dan?

  • Pratite očekivane promjene na tržištu;
  • Pratite obavijesti o blokadama;
  • Pratite indeks plaćanja i pogledajte kako vaši partneri plaćaju svoje ostale poslovne partnere;
  • Provjerite koliko je poslovnica i kompanija u vlasničkoj mreži i kako su pripremljene za vanredne slučajeve;
  • Postavite Obavijesti o dnevnim promjenama za sve svoje postojeće poslovne partnere;

Budite u toku s promjenama na tržištu, pazite na sebe i svoje najmilije, kao i na svoje suradnike i zaposlenike i ostanite zdravi!