Bonitetno izvrsni u Bosni i Hercegovini

12 jul 2018

Bonitetno izvrsne kompanije ne samo da posluju nadprosječno već imaju i izuzetnu projekciju za  buduće poslovanje. Iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Bosni i Hercegovini, njihov udio u ukupnim prihodima BiH je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zpošljavaju 55% ukupno zaposlenih u državi. Stoga je logično da Bisnode ima potrebu isticati značaj bonitetne izvrsnosti, približiti temu javnosti a time i promovirati ove izuzetne poslovne subjekte.

S tim ciljem Bisnode organizira i niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost koji počinju u Ljubuškom 17. 07. pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a zatim slijedi susret u Banja Luci 19. 07. u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske.

Činjenica da su ove poslovne skupove podržale navedene institucije govori o tome da su prepoznale značaj teme i samih bonitetno izvrsnih kompanija ali i o dugogodišnjem sistemskom i kvalitetnom radu, kako vlade Županije tako i Privredne komore RS, u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za razvoj privrede regije.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija a metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja kompanija za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja u izabranom periodu.

Ovom prilikom Bisnode će predstavnicima bonitetno izvrsnih bh. kompanija dodijeliti certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta poslovanja, njihove izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Među njim će biti i Samatini Milići, Grijanjeinvest Pale, M&I Systems Banja Luka, TEM Mandeks i Fama Široki Brijeg, Bili Brig Grude, Topling Prnjavor, Kror i Lončarplast Posušje...

Certifikacija je praksa u međunarodnom okruženju na osnovu koje privredni subjekti utvrđuju svoj ugled i povjerenje na domaćem i stranom poslovnom okruženju. Certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja potvrdu izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju te olakšava izbor najboljih partnera.

Provjerite da li je i Vaša kompanija bonitetno izvrsna popunjavajući obrazac na  LINK  Ili upitom na mail info.ba@bisnode.com i 033 215 452.