Bonitetno izvrsni u Bosni i Hercegovini 2018

23 nov 2018

Bonitetno izvrsne kompanije ne samo da posluju nadprosječno već imaju i izuzetnu projekciju za  buduće poslovanje. Iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Bosni i Hercegovini, njihov udio u ukupnim prihodima BiH je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno zaposlenih u državi.

Stoga je logično da Bisnode želi približiti temu bonitetne izvrsnosti javnosti a time i promovirati značaj bonitetno izvrsnih kompanij akao nosioca razvoja bh. privrede. Cilj nam je istaći velike, srednje i male kompanije u svim oblastima bh. privrede koje pokazuju izuzetne rezultate poslovanja ne samo u jednoj kategoriji već u svim aspektima poslovanja.

S tim ciljem Bisnode BH je organizovao i niz poslovnih susreta na temu bonitetna izvrsnost koji je počeo 17. 07. 2018. susretom u Ljubuškom pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke i 19. 07. u Banja Luci, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, a nastavio 11. 09. u Vitezu, pod pokroviteljstvom Općine Vitez, u Mostaru 11. 10., pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede/gospodarstva HNK/Ž i Grada Mostara, te u Bijeljini 25. 10.  u saradnji sa podružnom privrednom komorom Bijeljina.

Dodjelu certifikata smo upriličili i u Sarajevu u sklopu 3. Međunarodne poslovne konferencije Kanton Sarajevo 2018. koji je organizovala Privredna Komora Kantona Sarajevo, a planiran je još jedan event, kojim bi i proslavili rezultate poslovanja za 2018. kako Bisnode BH tako i naših klijenata.

Činjenica da su ove poslovne skupove podržale navedene institucije govori o tome da su prepoznale značaj teme i samih bonitetno izvrsnih kompanija ali i o njihovom dugogodišnjem sistemskom i kvalitetnom radu u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za razvoj privrede regije.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija a metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja kompanija za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja u izabranom periodu.

Ovom prilikom Bisnode BH predstavnicima bonitetno izvrsnih bh. kompanija uručio je i certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrdu ekonomskog kvaliteta poslovanja, njihove izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Bonitetno izvrsne kompanije Zapadnohercegovačkog kantona/ županije

Susret bonitetno izvrsnih kompanija zapadnohercegovačke Županije održan je u prekrasnom okruženju vodenog parka Koćuša u Ljubuškom, uz pokroviteljstvo Vlade Županije Zapadnohercegovačke, gdje je upriličena i dodjela certifikata bonitetne izvrsnosti predstavnicima tvrtki: Pavković Paneli d.o.o. Široki Brijeg, TT Kabeli d.o.o. Široki Brijeg, EZ Engineering d.o.o., Fama d.o.o. Široki Brijeg, zatim Vokel d.o.o. Vinjani, Grioss d.o.o. Grude, Violeta d.o.o. i Bili Brig d.o.o. Grude, Džajić-Commerce d.o.o. Ljubuški, Unitrade d.o.o. Ljubuški, Elektro-Milas d.o.o. Ljubuški, te Lončarplast d.o.o. i Kror d.o.o. iz Posušja.  

Iako čine manje od trećine njenog ukupnog broja kompanija, bonitetno izvrsne kompanije u Županiji Zapadnohercegovačkoj ostvaruju 43% ukupnih prihoda i 44% ukupne neto dobiti Županije a zapošljavaju 73% od ukupnog broja uposlenih u ŽZH. U sve tri općine Županije i gradu, ukupni prihodi su znatno povećani, neto dobit bilježi pozitivan trend i dostigla je gotovo 100 milijuna KM, kao i izvoz koji iznosi preko 500 milijuna KM, a izvoz po glavi stanovnika u ŽZH ima trend rasta i veći je u odnosu na izvoz po glavi stanovnika u Federaciji BiH.

 

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj

Bisnode je u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske organizovao poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Republike Srpske. Direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić je uručila sertifikate bonitetne izvrsnosti predstavnicima firmi: Torzokom Prijedor, WVP a.d. Banja Luka, Krajinapetrol a.d. Banja Luka, Ultimax Banja Luka, Biomedic Banja Luka, Alternativna Televizija Banja Luka kao i posebna priznanja, serifikat Zlatne bonitetne izvrsnosti - nadprosječne vrijednosti kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti koji su uručeni kompanijama Total trade d.o.o  Doboj; M&I Systems  d.o.o.  Banja Luka; Urbis Centar d.o.o. Banja Luka i Elnos BL d.o.o. Banja Luka, Samatini Banja Luka i VSC a.d. Banja Luka.

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.

 

Bonitetno izvrsni u Srednjobosanskom kantonu/županiji i općini Vitez

Bisnode je, uz pokroviteljstvo općine Vitez, u ovoj općini organizirala Poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost, kao priliku da istakne bonitetno izvrsne kompanije ovog kantona i posebno općine Vitez.

Pokazatelji u općini Vitez su iznad prosjeka SBK/Ž ali i čitave BiH, stoga nije ni slučajan izbor za poslovni susret upravo općina Vitez, koja je prepoznala značaj ove teme i dala  podršku u organizaciji ovog skupa. Obraćajući se prisutnima, načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić istaknuo je da u današnjem vremenu kada je sve globalizirano i kada biznis možete raditi s bilo kojeg mjesta na kugli zemaljskoj, jako je važno da imate informaciju s kim ćete raditi. „Informacija o tome koja je firma pouzdana, koja je firma u fazi izvrsnosti, ima svoju cijenu, posebno je ta cijena važna u sferi uspješnog ili neuspješnog posla.” dodao je Bošnjak-Matić.

Certifikate bonitetne izvrsnosti uručen je predstavnicima firmi: Hajdarević Transport iz Ilijaša, Gradel iz Drvar, ADK d.o.o Novi Travnik, Winter d.o.o. Travnik, Grakop d.o.o. Kiseljak, Saraj Komerc Gornji Vakuf te medijske kuće TNT i Kanal 6 iz Travnika.

Certifikat je uručen i kompaniji sa zlatnom bonitetnom izvrsnošću, koja se stiče za izuzetno poslovanje tri godine za redom a koja već drugi put preuzima ovo laskavo priznanje. Riječ je o kompaniji FIS iz Viteza koja je već godinama u vrhu bh. privrede po svim pokazateljima. „Šta reći osim da smo ponosni na priznanje za naš rad“, izjavio je direktor FIS-a Zoran Maros, i dodao: „s druge strane, sad imamo i obavezu da i ubuduće budemo izvrsni!“

Od ukupnog broja aktivnih kompanija Srednjobosanske županije/kantona, njih 23,17% su bonitetno izvrsne, a samo 4% bonitetnih imaju zlatnu bonitetnu vrijednost. Ove kompanije realiziraju 68,49% ukupnog prihoda zapošljavaju 57,27% ukupnog broja uposlenih u SBK/Ž.

Općina Vitez ima bolje prosječne pokazatelje u odnosu na svoju županiju/kanton: skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine je bonitetno izvrsno, a one oprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u županiji/kantonu nalazi se u ovoj općini.

Ovo su zasigurno pokazatelji koji govore o gospodarskom razvoju i snazi općine Vitez.

Obzirom da bonitetno izvrsne kompanije iz Viteza, kojih je manje od 5% ukupnog broja aktivnih kompanija županije, oprihoduju gotovo 26% ukupnih prihoda i 31% ukupne dobiti Srednjobosanske županije, onda je potpuno razumljivo zašto smo odabrali općinu Vitez za domaćina poslovnog susreta koji će istaći značaj bonitetno izvrsnih kompanija ove regije.

 

Bonitetno izvrsne kompanije Sarajevskog kantona na 3. Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kanton Sarajevo 2018

Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2018. koju je organizovalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ove godine uz partnerstvo Privredne komore Kantona Sarajevo i privrednih komora Koruške i Štajerske održana je 25. 09. 2018.

Bisnode BH kao analitički partner konferencije, ovom je prilikom predstavio bonitetnu izvrsnost kompanija, te uručio certifikate bonitetne izvrsnosti za Jump Logistic d.o.o., Ice-Net d.o.o. i Fin Profi d.o.o., a sa posebnim zadovoljstvom dodijeljena su i dva Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti, kompanijama Reca iz Sarajeva i Tvornici cementa Kakanj, dvostrukom dobitniku Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti.

Kanton Sarajevo se može pohvaliti da ima i najviše bonitetno izvrsnih kompanija u odnosu na ostale kantone FBiH, a svoju privrednu snagu bonitetno izvrsne kompanije pokazuju i činjenicom da se od ukupnog broja, skoro 20% bonitetno izvrsnih BiH nalazi u ovom Kantonu.

A koliko je značaj bonitetno izvrsnih kompanija kantona Sarajevo najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 18% od ukupnog broja aktivnih kompanija u KS, njihov udio u ukupnim prihodima Kantona je 67,8%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju više od polovine (53,6%) ukupno zaposlenih u Kantonu. Bonitetno izvrsne kompanije Kantona Sarajevo oprihoduju gotovo 1,5 milijardu od izvoza.

Posebnu pažnju zaslužuje Zlatno bonitetne kompanije, jer ovih kompanija je svega 0,51% od ukupnog broja aktivnih kompanija kantona Sarajevo a one imaju skoro 412 miliona KM prihoda, više od 27 miliona KM dobiti i preko 2.000 zaposlenih.

 

Bonitetno izvrsne kompanije Hercegovačko-neretvanskog kantona/ županije u Mostaru

Bisnode poslovni susretu na temu bonitetna izvrsnost kompanija HNK/Ž, održan je u  Mostaru, 11. 10. 2018. u gradskoj Vijećnici, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede/ gospodarstva NHK/Ž i Grada Mostara. Skupu su se obratili i ministar gospodarstva/ privrede Hercegovačko-neretvanske županije/ kantona Žarko Laketić, te gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić.  Tom prilikom certifikate bonitetne izvrsnosti preuzele su slijedeće kompanije: EDC d.o.o. Mostar, IC štamparija Mostar d.o.o. Cesar´s d.o.o. Mostar, Drvopromet d.o.o. Tomislavgrad,  Vrtlarija Šarić d.o.o.  Livno, Drums 3-B Jajce,  Nicolas Frigo d.o.o. Čitluk,  Select M d.o.o. Mostar Elektrokontrol HZ HB d.o.o. Čapljina, Fortuna Tours  d.o.o. Mostar, Markota d.o.o. Posušje, Šumsko-gospodarsko društvo ŽHZ d.o.o. Posušje, Tehnozaštita d.o.o. Mostar, ZASA d.o.o Mostar, Schrack Technik BH d.o.o. Mostar.  Certifikat Zlatne bonitetne izvrsnost preuzeli su Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovom kantonu/ županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 miliona KM dobiti kantona/županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih. 

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne kompanije županije/kantona, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za kompanije kantona/županije.

Mostar, kao sjedište HNK/Ž ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih kompanije je 21% od ukupnog broja aktivnih kompanija u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je preko 2 mlrd), 49% dobiti (preko 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru. Više od pola bonitetno izvrsnih kompanija HNK/Ž nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47%  od njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % kompanija u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost. Najviše bonitetno izvrsnih kompanija Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.

Bonitetno izvrsne kompanije Bijeljinske regije

25. 10. područnoj Privrednoj komori Bijeljina održan je susret bonitetno izvrsnih kompanija Bijeljinske regije, pod pokroviteljstvom područne Privredne komore Bijeljina, koja i na ovaj način daje podršku privrednicima regije. Skup je pozdravio predsjednik područne Privredne komore Bijeljina, gospodin Anto Gajić, izražavajući zadovoljstvo što Komora može ugostiti predstavnike kompanija regije koje imaju izuzetan značaj za njen privredni razvoj.    Ovo je bila i prilika da svoje sertifikate bonitetne izvrsnosti preuzmu predstavnici slijedećih kompanija: RB d.o.o. Bijeljina, Olimp Group d.o.o. Bijeljina,  Bodaxco Impex d.o.o. Bijeljina, Monting Montaža Bijeljina, Old Gold-Komerc d.o.o. Bijeljina, POLI Garden Bijeljina, Semberske novine Bijeljina, Termo Kontrol d.o.o., Jokić-invest d.o.o. Zvornik,  Tat-com d.o.o. Srbac,  Dar Prom d.o.o. Janja, Stojanovic i sin d.o.o. Ruhotina, BH Aluminium d.o.o. Vlasenica, Medicus-Vet d.o.o. Ugljevik, Zabrđe, Dabar Holz d.o.o. Kozarska Dubica, i Fortuna BN d.o.o. Bijeljina.

Sa posebnim zadovoljstvom Sertifikat boniteten izvrsnosti uručen je i Privrednoj komora Republike Srpske, a preuzeo ga je Mihajlo Vidić,  potpredsjednik PK RS.

U Bijeljinskoj regiji postotak bonitetno izvrsnih je manji u odnosu na RS, ali su zato ostali pokazatelji iznad prosjeka RS - bonitetno izvrsnih u Bijeljinskoj regiji, koja obuhvata 2 grada i 10 opština, je nepunih 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija regije, a one zapošljavaju 54% ukupno zaposlenih regije, ostvaruju 71,5% prihoda i 73% dobiti ove regije. Većina (53,26%) ih spada u male poslovne subjekte, 77,17% radi 10 i više godina, najviše (38,32%) ih je u trgovini a zatim slijedi 22,38% u prerađivačkoj industriji.

Najveći broj bonitetno izvrsnih ove regije, preko 62% nalaze se u Bijeljini, a sa tolikom procentom učestvuju u dobiti i prihodima bonitetno izvrsnih u regiji.

Certifikacija je praksa u međunarodnom okruženju na osnovu koje privredni subjekti utvrđuju svoj ugled i povjerenje na domaćem i stranom poslovnom okruženju. Certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja potvrdu izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju te olakšava izbor najboljih partnera.

 

Provjerite da li je i Vaša kompanija bonitetno izvrsna popunjavajući obrazac na  LINK  Ili upitom na mail info.ba@bisnode.com i 033 215 452.